Per què volem el Borsí pel barri?

Com pot ser que un preciós edifici tant emblemàtic com el Borsí (antiga seu de l’Escola Llotja al c.Avinyó) romangui tancat i deteriorant-se gairebé 10 anys? Per què l’administració no es fa càrrec del patrimoni de la nostra ciutat?

Els veïns i veïnes de Ciutat Vella som conscients del potencial que representa aquest edifici que estimem i volem recuperar. Un caramel per a inversors i especuladors, però també un potencial per a les persones que vivim al barri: El Borsí, situat al bell mig del Barri Gòtic de Barcelona, pot esdevenir un espai d’encontre, creació, espai cultural i relacional que doni resposta a les necessitats d’un barri que, si no cuidem i estimem, ràpidament passarà a convertir-se en la seva pròpia caricatura: un barri museïtzat, de cartró pedra, Parc Temàtic.

Els veïns del Gòtic i de Ciutat Vella en general patim des de fa anys un procés de gentrificació radical que està deteriorant el barri però també, i per sobre de tot,  la nostra qualitat de vida. Quan ens despertem a les tantes de la matinada perquè tenim un grup de turistes borratxos sota casa, quan sortim al carrer i ens trobem acorralats per grups de “segways” o bicicletes que passegen o circulen a 40 km/h per la vorera,  quan mirem d’anar a una terrassa a fer un cafè i ens hi deixem el sou o directament no ens hi deixen seure (reservat a menús); quan sortim al carrer amb els nostres infants i ens trobem amb les places envaïdes de terrasses sense un lloc on els nens i nenes puguin jugar tranquil·lament a la fresca; quan els joves es reuneixen a una plaça a xerrar i són criminalitzats per la pròpia Guàrdia Urbana; quan els carrers són ocupats només per turistes i no tenim espais per respirar, quan els nostres veïns i veïnes són expulsats de les seves llars perquè la casa en lloguer on vivien ha estat venuda per a l’especulació i el lloguer se’ls duplica, quan el comerç s’ha transformat de tal manera que només fa servei als turistes…, etc. La llista segueix però nosaltres estimem el barri i no deixarem de buscar vies per poder-hi seguir vivint. I per fer-ho necessitem que el barri (i les administracions que el gestionen) ens retornin les oportunitats, els espais de convivència, el sentit de ser d’aquí i ser feliços de ser-ho.

I el Borsí és una oportunitat: una oportunitat per començar a revertir la situació. Per crear un lloc d’encontre perquè els veïns i veïnes, dels més petits als més grans, puguem tornar a empoderar-nos de la nostra quotidianitat, a través de  construïr, crear, buscar altres maneres de fer, des del coneixement, la cultura, l’encontre i el fer vida en comú.

Ara tenim la oportunitat de construir un bon projecte per al Borsí, pensant en el barri i en les seves necessitats culturals i relacionals, vitals per un barri que estem perdent. Hi ha un edifici a Ciutat Vella que pot retornar la vida veïnal al barri, el construïr plegats, el desenvolupar projectes comuns que donin resposta a les entitats, escoles, instituts, grups de veïns, treball en xarxa; i sobretot als i les joves, greument damnificats i fàcilment expulsats si no busquem solucions. Un barri sense joves esdevindrà de facto un barri sense teixit veïnal i, en conseqüència, un barri sense futur!

Els veïns/es de ciutat vella reivindiquem el dret a aprendre creant, experimentant, construïnt, compartint o simplement trobant-nos. Us animem a totxs a donar suport i/o ser part directa d’aquesta reivindicació, per crear un projecte per un edifici que ens pertany i està completament deixat de banda. Perquè no permetrem que es deixi malmetre més, per acabar venent-lo al millor postor.

Els drets de les persones han d’anar sempre per sobre de l’especulació i el Borsí és i serà per al Barri, és un dret que no ens prendran! No pararem fins a aconseguir-lo!

Borsi

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Per què volem el Borsí pel barri?

  1. Jordi Soler ha dit:

    Som.hi!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s