Respecte la possible entrada de la Fundació Bofill al Borsí

Avui ens hem llevat amb una notícia d’El Periódico* que afirma que l’ajuntament s’està plantejant cedir la reforma i posterior ús del Borsí a la Fundació Jaume Bofill. Aquesta notícia no ha fet més que confirmar els rumors que ja veníem sentint des de fa setmanes. Segons el Periódico, aquesta fundació en cediria els baixos, com a engrunes, als veïns i veïnes del barri. Davant d’aquesta possibilitat, la plataforma El Borsí per al Barri no podem restar indiferents al que considerem una amenaça clara al caràcter marcadament públic, participatiu i veïnal que creiem que ha de tenir el projecte que finalment s’ubiqui a l’edifici.

El Borsí ha de ser, en la seva totalitat, un equipament cultural públic del barri i per al barri, on la participació veïnal sigui l’eix de funcionament. El Borsí per al barri no vol dir “El Borsí és per a una fundació privada i les engrunes per al barri”.

De la mateixa manera, no entenem la suposada falta de diners de l’ajuntament per les obres de reforma. Sembla clar, per les paraules de la mateixa alcaldessa la setmana passada, que el Borsí es veu, també des de l’administració, com una oportunitat per recuperar el caràcter popular i veïnal al Gòtic. Si totes coincidim en dir i remarcar que el Gòtic no està en venda i que el barri necessita ara més que mai una bona empenta per evitar la fugida massiva de veïns i veïnes, queda clar que el Borsí és una oportunitat per donar esperança a la vida veïnal. Necessitem un espai que reverteixi els efectes devastadors del turisme i l’especulació. Al Barri Gòtic no tenim equipaments culturals que reverteixin al barri, arrosseguem un dèficit en equipaments educatius (no hi tenim cap institut i hi ha una manca absoluta d’oferta cultural educativa no reglada per infants, adolescents i joves), necessitem espais d’encontre i de trobada on els veïns i veïnes puguem trobar-nos i construir plegades allunyades de la dinàmica consumista i mercantilista a la qual estem sotmesos.

El Borsí és una oportunitat per la seva ubicació, per la potència simbòlica de l’edifici, pel número de m2 que permetrien construir un projecte cultural i veïnal on donar cabuda i resposta a les actuals i noves dinàmiques veïnals que hi sorgissin.

No contemplem, de cap manera, la opció de cedir al xantatge amb l’excusa de la falta de recursos públics. Per què ha de servir la taxa turística, per exemple, sinó per revertir els efectes negatius del turisme? Aquesta seria una bona oportunitat per demostrar-ho. Que l’excusa dels diners no tapi la falta de voluntat política.

Ara el Borsí és de l’Ajuntament i és el seu deure i la seva responsabilitat vetllar per tal que els veïns i veïnes del barri tinguem els mateixos drets que a qualsevol altre barri de Barcelona. Si creuen realment que el Gòtic no ha d’esdevenir un barri despoblat, cal que les polítiques responguin en aquesta línia. Al barri cada cop som menys veïnes i les que quedem fem grans esforços per organitzar-nos en un barri que perd l’essència, on ja no hi ha gairebé arrelament…  i desprestigiar el moviment veïnal amb propostes com aquesta no mostren massa coherència i apunten, una vegada més, a falta de valentia política. No per ser poques veïnes tenim dret a menys espai. Al contrari. Cal apostar amb valentia per construir entre totes un projecte potent que serveixi, també, per recuperar el barri per al veïnat!

El Borsí per al Barri!

*Enllaç a la notícia d’el Periódico:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/borsi-perfila-como-nueva-sede-fundacio-jaume-bofill-5724912

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s