Crònica de la diada de Sant Jordi al Borsí

La diada reivindicativa de Sant Jordi, convocada per la plataforma “El Borsí per al barri!” a la plaça de la Verònica, va ser un èxit total.
Allà, davant del Borsí, el diumenge 23 d’abril,des de les 11 del matí fins a les 3 de la tarda es van congregar molts i moltes veïns i veïnes, associacions i simpatitzants per reclamar que el Borsí es converteixi aviat en un espai de gestió comunitària i que afavoreixi la integració de la gent del gòtic.
Va haver-hi moltes activitats, tant pels grans com pels més petits: música en viu aportada per l’associació d’artistes “El Temple del Gòtic” i Ràdio Contrabanda (enllaç al programa ) emetent en directe (per FM a tota Barcelona i per internet a tot el món) el que estava sonant a la plaça de la Verònica així com les entrevistes a diversos personatges vinculats al barri gòtic per residència o treball.
A primera hora vam gaudir de la música de Taki, un trio que ens va fer ballar amb la seva “música del centre de la terra”, cumbia, reggae i ska amb tocs andins. Després va tocar l’Òscar Guiri, música flamenca i rumba catalana amb clares al·lusions a la Barcelona més popular i autèntica. Tot seguit vam tenir l’actuació de Rizos un cantautor jove que acaba d’arribar al barri i, per acomiadar la Jornada, la ironia del Quico Palomar, cantautor veterà, artista de carrer i co-fundador de la Fura dels Baus.
Paral·lelament Ràdio Contrabanda donava la paraula a veïns i veïnes així com a integrants de la Plataforma perquè opinessin sobre el barri, sobre el Borsí, sobre cultura i política, comentaris i converses que es van emetre en directe destacant la presència de la “Sultana del Gòtic”, de la fotògrafa Tiziana Altamiranda, dels escriptors Antonia Huertas i Jordi Dominguez Macizo de la llibreria Cómplices i Eugeni Casanova o el molt conegut actor i artista plàstic Enric Major. També van venir a parlar la Mar Merino i l’Adriano Galante de la Plataforma “No Callarem” i els polítics Alfred Bosch d’ERC a l’Ajuntament i la Regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.
La regidora va respondre a la Plataforma sobre les pròximes passes perquè el Borsí, que ja ha estat comprat per l’Ajuntament de Barcelona a la Generalitat, pugui ser el que els veïns reclamem -ja amb certa impaciència-, l’espai d’integració i cohesió social que el Gòtic tant necessita.

 Portar la ràdio al carrer va amplificar  la reivindicació de la Plataforma, escampant arreu les ones les veus solidàries i propiciant que qualsevol veí o simpatitzant pogués fer el rol d’entrevistador. Aquesta novetat va fer palesa la força de comptar amb uns mitjans de comunicació com la ràdio, que ens acompanyin en el camí de la reivindicació.
A més a més, a un costat de la plaça velles màquines d’escriure cedides per l’Associació Cultural Cronopios invitaven els vianants a tacar-se els dits participant en un recull de microrelats que aviat publicarem a aquesta web.
Tanmateix, una gran taula en forma d’U acollia nens i grans engrescats en descobrir les mil formes de socialitzar i divertir-se mitjançat el joc que han inventat les diverses societats humanes arreu del món.

En definitiva, els veïns, associacions i amants del barri gòtic vàrem prendre la placeta de la Verònica per recordar a les institucions que necessitem urgentment espais com el Borsí per trobar nos i gaudir de la cultura com a forma d’integració social.
L’objectiu: fer barri, enfortir el teixit social, les xarxes ciutadanes i els vincles humans -intergeneracionals i multiètnics- en un barri massa castigat per l’especulació i la invasió del turisme massiu.  Els veins del Gòtic, recolzats per associacions i amants del barri es van manifestar  per afirmar la seva identitat i reconquerir l’espai públic.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari