Participem a les jornades Cultura Viva

En primer lloc volem fer un reconeixement i agrair l’esforç de tots els veïns i veïnes que estan lluitant per que l’edifici del Borsí sigui un equipament públic de gestió comunitària. Alhora, també voldríem agrair que l’Ajuntament  hagi tingut  la sensibilitat d’apostar perquè així sigui .

Esperem que d’aquí poc temps puguem tornar a organitzar unes jornades amb l’espai en funcionament i gestionat pel veïnat i que no ens doneu només 7 minuts cronometrats per parlar, sinó que haguem CO-organitzar les jornades.

També dir-vos que estem contents de veure l’espai amb vida, que estigui net, condicionat i que hi hagi llum. Sobretot, esperem que segueixi així  i que quan comencem a fer les nostres assemblees en aquest espai, tal com portem temps demanant i que encara no n’hem pogut fer cap, puguem sentir l’escalf real d’un equipament que comença a rodar.

ON ESTEM SOCIALMENT I FISICAMENT

 

Estem al Borsí; un edifici patrimonial situat al bell mig de Barcelona, edifici que va servir de Casino Mercantil, seu d’una borsa oficial de Barcelona. Als anys 40 va acollir l’Escola de Belles Arts i, a partir dels anys seixanta, l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis de la Llotja d’on s’hi van expulsar el professorat i els estudiants de l’escola, d’on van ser expulsats de forma abrupta, el 4 de desembre de 2009. L’edifici es va deixar tancat i barrat a  l’espera de… De què?? Aquesta és la pregunta de la que vam estar massa temps reclamant  resposta i que finalment vam decidir respondre els veïns i veïnes, formant la Plataforma el Borsí pel Barri.

Els veïns i veïnes del barri hem passat anys i panys pel costat d’aquell edifici abandonat, sempre amb l’emoció i el record d’aquells espais tan particulars que alguns vam tenir la oportunitat de conèixer i viure quan era escola d’art. Uns temps en què l’edifici estava ple de vida i creativitat. Vam veure com l’edifici es clausurava  i, mentre l’edifici romania tancat i abandonat, la vida al barri s’anava fent hostil, s’anava omplint de vianants armats amb càmeres i maletes que corrien i corren amunt i avall buscant ’imatges estèrils i vivències alienes a nosaltres, els qui  #Vivim_Aquí.

Deia que celebrem que aquesta Jornada tingui cabuda  aquí, al Borsí, i AVUI: 26 de Gener de 2018 dia en que, només potser, algun veí o veïna encara pot mantenir la  il·lusió de  poder  viure en un barri normal, de poder caminar pels carrers sense xocar i de poder saludar-nos amb un: bon dia, què tal? I, encara, com una espurna de llum que desapareix, poder xarrar tranquil.lament a la sortida del forn o a l’única plaça relativament habitable que té el barri. Un verdader miratge, ja que la vida al Gòtic malauradament ha esdevingut un joc d’obstacles on aglomeracions, grups de turistes, segways, patinets elèctrics, gent dormint entre vòmits al terra i pisos turístics són només la cara visible d’una realitat més crua de precarització i expulsió real de famílies i veïnat.
,

Mencionar avui i aquí també que, malgrat que Ciutat Vella i el Gòtic en particular, està plagat d’equipaments culturals, els qui vivim i fem vida aquí volem remarcar que tots aquests equipaments estan pensats en el majoria dels casos, en clau de ciutat, de manera que se’ns ha manllevat, també, el dret a la creació i a la cultura de proximitat; no aquella que s’emmagatzema i conserva  en arxius, s’exposa en grans museus, s’anuncia  amb grans titulars i/o es consumeix al preu de mercat, sinó aquella que es construeix en comunitat , des del contacte i des de  l’aprenentatge. Creiem que el motiu primer de la cultura esdevé quan la convertim en una eina de creació, de sentit per a les persones que la viuen, experimenten i construeixen. La creació de sentit, el sentiment de pertinença esdevé quan les persones es converteixen, elles, en les protagonistes de la creació. Per aquest motiu apostem per la gestió comunitària, perquè entenem que, viure, és fer vida plegades i que fer vida en comunitat no és només PARTICIPAR DE, sinó CONSTRUIR AMB.

I és per això que vam dir prou! Ni pensem a marxar del barri, ni podem permetre no tenir espais on trobar-nos, reconèixer-nos, construir plegats i fer territori. No podem permetre  convertir-nos en part de l’atrezzo d’aquest barri que alguns volen de cartró pedra. És en aquest sentit que entenem el Borsí com a una oportunitat. Una oportunitat perquè els veïns i veïnes puguem generar projectes culturals, intergeneracionals, cooperar i relacionar-nos fora de la dinàmica mercantilista a la què està sotmesa Ciutat Vella.

SITUACIÓ ACTUAL DEL PROCÉS

Des de la seva clausura, el  2009 han estat moltes les veus que s’han aixecat per cridar que era una vergonya mantenir l’edifici abandonat, fins que fa quasi dos anys, ja com a Plataforma vam decidir  seguir el camí plegats,  construint projecte,  contactant amb l’Administració i fent xarxa i rebombori. Hem mirat  de trobar solució a l’imperatiu que ens donava l’Ajuntament que part del Borsí fos equipament de ciutat.  Vam proposar que posats a compartir espai, entenem i sentim la Biblioteca com a equipament de Barri amb alta funció pública i capacitat de fer territori que és uns dels grans objectius que ens ocupa.

El projecte del Borsí entra aleshores a  Pla de Barris Gòtic Sud, i des del Juny de 2017, estem treballant en una taula amb Pla de Barris, Districte, ICUB, Bimsa, Consorci de Biblioteques i la Plataforma el Borsí pel Barri.

Estem actualment, doncs en el procés d’articular un pla funcional per a l’edifici que compatibilitzi usos i funcions, alhora que construeixi un projecte que faci viable la convivència de la biblioteca amb el projecte de gestió comunitària que estem desenvolupant.

REPTES

Són molts el reptes als que ens enfrontem i podem compartir  amb vosaltres, altres entitats que lluiten o lluiteu en el dia a dia per gestionar de forma comunitària amb autonomia, participació, irreverència i transparència.  Ens sembla una oportunitat única.

Des de la generositat que ens caracteritza als que ens organitzem per canviar el món, volem compartir algunes idees que ens preocupen:

  • Com ens podem obrir al territori i ser un espai que  doni cabuda a les diverses realitats que hi conviuen. Hem d’ enfortir la força veïnal i que el projecte sumi mes gent, creiem en aquest projecte precisament perquè un dels objectius és fer xarxa i vincle veïnal.
  • Poder negociar amb una postura clara i en igualtat de condicions amb l’ Administració. Poder mirar-la de cara a cara.
  • Aquest equipament tindrà un espai gestionat per la biblioteca i  un altre pels veïns. Això no és fàcil. Malgrat la vocació pública de la biblioteca, veiem una distància amb la nostra manera de fer on donem al COM més força que al QUÈ I ens preguntem de quines maneres podem salvar aquesta distància.

ACOMIADAMENT

FEM UNA FOTOGRAFIA D’ AQUEST MOMENT, PERQUÈ ESPEREM RECUPERAR-LO D’AQUÍ UNS ANYS I PODER CELEBRAR AMB  VOSALTRES QUE EL VEÏNAT GESTIONEM EL BORSÍ

BENVINGUDES I BENVINGUTS A AQUEST ESPAI

 

SALUT I VISCA EL BORSÍ!!!!!

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s